Over Els

Na de aankoop van de Alpaca’s groeide al heel snel de idee om hen mee in te zetten in mijn praktijk.

 

En zo ontstond “Viva Alcona” waar dat Al- staat voor Alpaca’s, Co- staat voor coaching en Na- staat voor natuurbeleving. Het woord “Viva” staat voor Leef en Geniet ten volle uit.

 

Tijdens de alpacawandelingen merkte ik welk een positief effect de dieren hadden op kinderen (met bijzondere noden).
Zo groeide bij mij het verlangen om voor hen een traject uit te werken en zegde ik na 40 jaar werken, in oktober 2020, mijn job als ergotherapeut bij volwassen personen met een verstandelijke beperking op. 

 

Zo kwam er ruimte om mijn stille droom te verwezenlijken. Anderen vooruit helpen in het leven samen met dieren ‘en’ in de natuur.

Mijn jongste dochter was een beetje “anders”.

Ik gaf haar de boodschap “je bent anders maar niet minder mooi”. Ik kon haar de ruimte geven om anders te zijn. 

 

Tegelijkertijd wilde ik heel graag een diagnose voor dit anders zijn. Introvert? Autisme? Hoog sensitief? Of nog iets anders? 

 

Een label zou ons helpen dacht ik. Maar de instanties werkten niet mee en toen ze eindelijk wel wilden meewerken vonden wij het label niet meer nodig. We hadden onze eigen manier van liefdevol opvoeden  gevonden.

 

Pas nadat ik ontdekte dat de jongste “anders” was, besefte ik dat opvoeden maatwerk moest zijn. Niet alleen omdat de jongste anders was, maar omdat ze alle drie UNIEK waren. 

 

Plots ging ik bewuster opvoeden, ging ik me afstemmen op wat elk kind apart nodig had om te kunnen uitgroeien tot een veerkrachtige en autonome jongvolwassene.

Kinderen zijn het meest waardevolle in het leven van een ouder. Je wil zo graag dat ze een zorgeloze tijd hebben.

Maar in de realiteit loopt het wel eens anders. Je kind is te stil of net te extravert, je kind luistert niet,  je kind is  een driftkikker of wil plots niet meer naar school, het heeft faalangst… Kortom opvoeden kan heel erg lastig zijn. 

 

Toch geloof ik dat wanneer ouders de juiste info en ondersteuning krijgen ‘en’ de unieke krachtbronnen van hun kind inzetten tijdens het opvoeden, ze hun kind kunnen helpen  uitgroeien tot een veerkrachtig en uniek zelf. Soms zit een kind zo zeer met zichzelf in de knoop dat het nood heeft aan ondersteuning van buitenaf. 

 

Zelf vind ik het meest zinvol om met heel het gezin aan de slag te gaan. Kinderen krijgen ondersteuning maar ook de ouders, zodat ze samen op weg gaan naar een mooiere toekomst.

Mijn eigen kinderen opvoeden werd een hele klus.

Mijn eigen kinderen opvoeden werd een hele klus. Op mijn gevoel kwam ik al heel ver maar er was meer nodig.

 

Het werd een hele zoektocht en in mijn beleving heb ik zelf het warm water moeten uitvinden. Er zijn veel momenten geweest dat ik twijfelde aan mezelf, dat mijn aanpak een ander effect had als ik voor ogen had, dat mijn omgeving oordeelde dat ik niet goed bezig was.

 

Maar ik leerde met vallen en opstaan wat werkte en niet werkte. Waardoor mijn dochters zich ontwikkelden tot fantastische kinderen waar ik supertrots op ben. Dit trotse gevoel gun ik elke ouder.